Mikrovågsugnar, kaffemaskiner, stavmixers och matberedare i all ära -men kökets viktigaste apparat är nog ändå kylskåpet. När ens kylskåp går sönder, så är det därför inte mycket att fundera på, man måste köpa ett nytt. Men vilket skall man välja? Det kan kännas som en djungel.

Fristående eller integrerat

Det finns två överordnade kategorier när det gäller vanliga kylskåp, fristående eller integrerat. Integrerade kylskåp smälter in i inredningen och är väldigt populära i svenska hem. Genom att ha köksskåp runt omkring kylskåpet så optimerar man utnyttjandet av väggplatsen när det gäller förvaringsplats. En del köksskåp och kylskåp byggs helt in med samma lucka som resten av köksskåpet, vilket passar fint till dem som önskar et minimalistiskt uttryck. Den andra överordnade kategorien är fristående kylskåp. Dessa fås i olika design, och några kan faktisk likna en fin möbel i sig själva. Dessa är oftast lättast att installera.

Storlek och kapacitet

Hur mycket som får plats i kylskåpet, dvs. kapaciteten mäts i liter. Oftast bliver detta docka angivet utan inredningen. Därför kan smarta eller osmarta lösningar för inredningen, ha betydning för hur mycket som reellt får plats i kylskåpet. Innan man köper sitt kylskåp är det viktigt att mäta upp exakt hur stor plats man har till rådighet. En del kylskåp behöver några centimeter utrymme vid sidan för att kunna öppnas ordentligt. Därutöver så behövs ett ventilationsutrymme, minst 5 cm mellan kyl och överskåp eller över kylskåpet. Om skåpet skall integreras krävs dessutom en luftspalt till kompressorn.

Tryggt köp och design

Köket är en central del av hemmet, och kylskåpet upptar i sig själv en hel del plats. Därför är det inte oväsentligt att det ser bra ut. Det finns numera en hel del olika design och att välja mellan, inte minst när det gäller fristående kylskåp. Det har blivet allt vanligare med olika klara färger på dessa även om standard vita eller i rostfritt stål fortfarande dominerar. Ett kylskåp har man oftast i ganska många år, och därför kan det rekommenderas att köpa ett kylskåp från en av de etablerade och välkända tillverkarna. Det kan t.ex. vara Bosch, Whirpool eller Electrolux. Dels ger detta oftast ett tryggt köp, dels har dessa tillverkare likaså ett stort urval av andra vitvaror och -köksprodukter. På så sätt kan man få ett matchande utseende på sina apparater.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>