Idag flyttas fler och fler jobb från fabriker och lagerlokaler till kontorsmiljöer. Den så kallade serviceindustrin växer i en rasande takt, och det är inte längre bara “höjdarna” som har kontorsjobb där de sitter och arbetar vid en dator. Det finns idag fler jobb än någonsin, på olika nivåer inom en verksamhet, som sköts i kontorsmiljö snarare än på fabriksgolvet. Denna förflyttning har gjort att många känner sig osäkra på hur man bör klä sig på kontoret, om det inte finns en formell klädkod – ska man ha slips bara för att man jobbar vid ett skrivbord? Är det passande att ha shorts och sandaler när det är varmt? Vi ska försöka hjälpa dig att reda ut några frågetecken om klädkod på kontoret.

Vilken kultur råder på din arbetsplats?

Om du jobbar på en ung och fartfylld arbetsplats med flipperspel i fikarummet och en lite plattare organisation är det förmodligen okej att ha din egen, individuella stil. Så länge du är hel och ren på arbetet ska det nog fungera bra.

Om du däremot arbetar på en lite mer konventionell arbetsplats ska du förmodligen inte bära din slappaste och mest urtvättade t-shirt, utan åtminstone bära en hyfsat presentabel skjorta.

Det enklaste sättet är helt enkelt att ta en titt på dina kollegor. Du behöver givetvis inte kopiera deras personliga stilar, men titta på deras nivå av “uppdressat” för att bra riktmärke.

Har du externa eller interna arbetsuppgifter?

Förutom vilken kultur som råder på din arbetsplats, är karaktären av dina arbetsuppgifter en betydande faktor. Om du representerar företaget utåt, exempelvis som säljare eller receptionist, bör du utgå från hur din närmaste chef klär sig i representativa sammanhang. Om du däremot enbart har interna arbetsuppgifter och inte har någon kontakt med kunder och liknande är det sannolikt inte alls lika viktigt hur uppdressad du är.

Kombinera komfort med stil

Studier har visat att representanter för företag som känner sig fysiskt bekväma i sina lite mer nedskalade outfits gör ett bättre intryck på externa parter, snarare än uppdressade personer som inte trivs i sina kläder. Detta betyder givetvis inte att du kan gå till jobbet i din pyjamas, men att så länge du är hel, ren och presentabel så spelar din utstyrsel i detalj inte särskilt stor roll. Försök därför att klä dig på ett sätt som är både stiligt och bekvämt. Låt säga att du måste bära lite trängre finskor på jobbet, men lider av fotbesvär som pronation – då är en bra lösning att investera i ett par bra iläggssulor mot pronation. Det ser ju inte särskilt bra ut att sitta i ett möte med ett besvärat ansiktsuttryck.

Sammanfattningsvis

Det finns alltså tyvärr inte ett enda rakt svar på hur du bör klä dig på jobbet. Sammanfattningsvis är de viktigaste punkterna att 1) känna av kulturen på kontoret, 2) fundera på vilken arbetsroll du har, och hur viktig din utstyrsel är för den och 3) att försöka klä dig bekvämt som möjligt, i kombination med din rätt utstyrsel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>